Съмърсет е известен най-вече с Гластънбъри (историческа забележителност), сайдер и чедър.Но

...
Съмърсет е известен най-вече с Гластънбъри (историческа забележителност), сайдер и чедър.Но
Коментари Харесай

Два пъти по-голям от лондонски автобус: Гигантско чудовище е обитавало Обединеното кралство

Съмърсет е прочут най-много с Гластънбъри (историческа забележителност), сайдер и чедър.

Но в този момент британският град има нова рекламация за популярност - в миналото крайбрежието му е било дом на най-големия тип морско влечуго, откривано в миналото.

Експерти разкриха, че преди 200 милиона години в морето край Съмърсет е плувал голям ихтиозавър, два пъти по-голям от рейс.



Археолози от Бристолския университет и Манчестърския университет са прекарали последните няколко години в сглобяване на фрагменти от челюстна кост, открита във групировката Уестбъри Мъдстоун.

Новата кост е сходна по мярка и форма с друга челюстна кост, събрана от същата скална групировка единствено на няколко благи оттова.

Заедно те считат, че тези две челюстни кости принадлежат на неописан до момента тип ихтиозавър - група солидни влечуги, обитаващи океаните от епохата на динозаврите.

Въз основа на дължината на тези кости новият тип, наименуван Ichthyotitan severnensis, може да е бил дълъг цели 25 метра - два пъти повече от лондонски рейс.

Somerset's giant sea monster! Huge ichthyosaur twice the size of a London bus roamed the UK 200 million years ago, study reveals
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Ихтиозаврите, доста от които наподобяват на актуалните делфини , са се развили за първи път през ранния триаски интервал преди към 250 милиона години.

Те са далечни родственици на гущерите и змиите и са можели да се движат във водата с доста висока скорост.

С дългите си тънки челюсти, съдържащи голям брой остри зъби, те са ловували разнообразни животни, като октоподи, калмари и сепии.

В рамките на няколко милиона години някои от тях са достигнали дължина от най-малко 15 метра, а през късния триас са се развили най-големите ихтиозаври, в това число новоописаните типове.

Това царуване обаче не е наложително да продължи дълго.

Докато някои типове ихтиозаври са траяли да населяват океаните в продължение на милиони години, се счита, че тези " великански ихтиозаври " са изчезнали по време на огромно измиране преди 200 милиона години.

Тази неповторима група влечуги в никакъв случай повече не е достигнала такива огромни размери.

  " През 2018 година моят екип изследва и разказа гигантска челюстна кост и се надявахме, че един ден ще се появи още една. Този нов пример е по-пълен, по-добре непокътнат и демонстрира, че към този момент разполагаме с две от тези великански кости, които имат неповторима форма и конструкция. Е извънредно вълнуващо да си помислиш, че великански ихтиозаври с размер на син кит плуват в океаните към това, което през днешния ден е Англия по време на Триасовия интервал. Тези челюсти дават мамещи доказателства, че може би един ден ще бъде открит цялостен череп или скелет на един от тези колоси. Никога не се знае " , съобщи Д-р Дийн Ломакс, началник на проучването.

(Във видеото може да научите повече за: 3 митични, морски чудовища, които може би в действителност съществуват!)

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР